Kakovost

Znanost o kakovosti

Zaradi želje, da vam vedno pripravimo odlično skodelico kave, pri družbi Hausbrandt stalno spremljamo vse faze proizvodnje.

 • Vzorce pražene kave pošljemo zunanjemu laboratoriju, ki preveri morebitne nečistoče, kovinske ostanke, vsebnost kofeina in morebitne ostanke topil.
  Vzorce pražene kave pošljemo zunanjemu laboratoriju, ki preveri morebitne nečistoče, kovinske ostanke, vsebnost kofeina in morebitne ostanke topil.
 • Po praženju opravimo nove analize v našem laboratoriju, npr. analizo barve in degustacijo.
  Po praženju opravimo nove analize v našem laboratoriju, npr. analizo barve in degustacijo.
 • Kavo nato pražimo.
  Kavo nato pražimo.
 • Po tem drugem preverjanju kava dospe v proizvodni obrat družbe Hausbrandt, kjer jo ponovno vizualno in analitično testiramo, da preverimo, ali je odlične kakovosti.
  Po tem drugem preverjanju kava dospe v proizvodni obrat družbe Hausbrandt, kjer jo ponovno vizualno in analitično testiramo, da preverimo, ali je odlične kakovosti.
 • Ob prihodu v pristanišče pošljemo nov vzorec v laboratorije, da preverimo ustreznost z vzorcem pred vkrcanjem in prisotnost morebitnih napak, ki nastanejo zaradi prevoza.
  Ob prihodu v pristanišče pošljemo nov vzorec v laboratorije, da preverimo ustreznost z vzorcem pred vkrcanjem in prisotnost morebitnih napak, ki nastanejo zaradi prevoza.
 • Če vse te analize pokažejo, da je kava ustrezne kakovosti, jo pošljemo iz držav izvora v Tržaško pristanišče.
  Če vse te analize pokažejo, da je kava ustrezne kakovosti, jo pošljemo iz držav izvora v Tržaško pristanišče.
 • Tovrstni vzorec nato analizirajo naši tehniki v laboratoriju za analize. Vzorec je analiziran vizualno in pod mikroskopom. Tem analizam dodamo še organoleptična preverjanja, tako v infuziji kot v espressu.
  Tovrstni vzorec nato analizirajo naši tehniki v laboratoriju za analize. Vzorec je analiziran vizualno in pod mikroskopom. Tem analizam dodamo še organoleptična preverjanja, tako v infuziji kot v espressu.
 • Od tu pošljemo vzorec izbrane kave, ki se imenuje “vzorec pred vkrcanjem”.
  Od tu pošljemo vzorec izbrane kave, ki se imenuje “vzorec pred vkrcanjem”.
 • Najprej skrbno izberemo najboljšo vrsto Arabica in Robusta, ki ju kupimo v državah izvoznicah kave v Latinski Ameriki in Afriki.
  Najprej skrbno izberemo najboljšo vrsto Arabica in Robusta, ki ju kupimo v državah izvoznicah kave v Latinski Ameriki in Afriki.

Vsa ta preverjanja in testi so potrebni, da svojim strankam zagotovimo odličen izdelek, ki izrazi svojo osebnost v vsaki skodelici.

Mešanica

Hausbrandt že več kot 100 let združuje tradicijo in izkušnje z novim znanjem in tehnološkimi inovacijami. Na ta način ustvarjamo poglobljeno in pristno kulturo dobre kave.

Odlična mešanica izvornih kav Arabica in Robusta omogoča pripravo mešanic polnega okusa, telesa in z veliko aromami, ki so sestavni elementi vsake dobre kave.

Skrivnost mešanic Hausbrandt Trieste 1892 je v njihovi sestavi. Mešanica Gourmet Columbus je na primer pripravljena na podlagi edinstvenega recepta, ki združuje note grenkega kakava in korenin sladkega korena. Harmoničen, poln in prefinjen okus pridobimo s skrbnim izbiranjem najboljše kave Arabica Colombiana.

Die Verarbeitung

Praženje

Čeprav so najboljše sestavine pomembne, le-te niso dovolj za pripravo odlične kave. Bistvenega pomena je namreč tudi praženje, kjer se kava prvič dejansko spremeni.

Hausbrandt uporablja ti. metodo “počasnega praženja”, kjer dosežemo temperaturo 210 °C. V tej fazi, ki načeloma traja 15-16 minut, to je za čas, ki je potreben za pridobivanje kave enotne barve in za ohranjanje vseh arom in organoleptičnih značilnosti, stalno spremljamo toplotno krivuljo s posebnimi toplotnimi sondami. Ob koncu procesa zrna takoj ohladimo, da se tako prepreči naravni proces samoizgorevanja.

Prava stopnja zrelosti

Po praženju mora kava mirovati zato, da v celoti razvije svoje značilnosti. Po par dneh kavo vakuumsko pakiramo v pločevinkah ali vrečah, v katerih se kava ustrezno ohrani.

Priprava espresso kave

Štirje osnovni predpogoji za pripravo dobre kave. Hausbrandt se ne zadovolji ponuditi zgolj kakovostno mešanico, ampak, ker se zaveda pomena dela in profesionalnosti barmana, ponuja tudi svetovanja in izobraževalne aktivnosti, s katerimi želi poudariti pomen vsakega trenutka priprave espresso kave, ki temelji na znanju ter učinkovitih in čistih kavnih aparatih.

Kavni aparat

Pri uporabi kavnega aparata za pripravo espresso kave je treba upoštevati določene vrednosti. Vrednost tlaka črpalke mora biti med 8,5 in 9 atmosferami, vrednost vode v kotlu pa mora znašati 1 atmosfero, da se zagotovi izhodno temperaturo približno 90 °C. Pravilno čiščenje zunanjih in notranjih delov kavnega aparata (rež, tesnil, filtra) je bistvenega pomena. Podobno kot glasbilo, ki ga je treba uglasiti, da oddaja vrhunske zvoke, je treba kavni aparat očistiti, da z njim pripravimo dobro espresso kavo

Mlinček

V notranjosti kavnega aparata so pražena zrna zdrobljena in zmleta, da dobimo do 15.000 enot kave. To je dišeč in neotipljiv prah, ki je sestavljen iz neskončno majhnih, a vendarle popolnih delcev. Med enim delcem in drugim teče voda, ki lovi vse snovi, ki so potrebne, da pripravimo espresso kavo. V 25-30 sekundah, ko kavo izvlečemo, tem prašnim delcem odvzamemo njihove bisere: sadno oz. pikantno aromo, sladek in kiselkast okus. Vse to se potem izlije v preprosto skodelico. Tudi količina kavnega praha mora biti natančno odmerjena: 7 gramov, nič več in nič manj.

Roka

Kot orkester, ki potrebuje odličnega dirigenta, tudi kava potrebuje izkušeno roko, ki mora voditi vse člane ansambla. Dobra roka izbere prave mešanice in jih spremeni v odlično espresso kavo. Tega dela stranka najbrž ne vidi, ga pa odkrije, ko okusi popolnost skodelice espresso kave.

Vzdrževanje

Skrb za izdelek in vzdrževanje aparatov sta bistvenega pomena. To sta predpogoja za odlično espresso kavo in nepogrešljiva navada, ko se na obrazu stranke, ki je pravkar spila espresso kavo, pojavi tisti znameniti izraz užitka.

Priprava espresso kave je kot matematična formula: 7 gramov kave, 25-30 sekund iztekanja, konstantna temperatura 90 °C pri tlaku 9 atmosfer bo izneslo 25-30 ml sladke, polne, aromatične in bogate espresso kave. Za to so potrebna izkušena roka, pozorno oko in prirojena želja po odličnosti, ki se na koncu odraža v vsaki posamezni skodelici kave.