Zgodovina dunajske kavarne Wiener Kaffeehaus se je začela oblikovati ob koncu 17. stoletja in je tesno povezana s turškim obleganjem mesta. Med letoma 1803 in 1813 je bila kavarna Wiener Kaffeehaus hudo prizadeta zaradi celinske blokade, ki jo je izdal Napoleon zato, da bi ogrozil trgovanje z Anglijo. Carinske dajatve na kavna zrna so takrat postale tako velike, da kavarnarji si jih niso mogli privoščiti. Ko je leta 1808 Avstrija pristopila k embargu, so bile Wiener Kaffeehäuser tik pred propadom. V takratnem kritičnem času so Wiener Kaffeehäuser prvič dovolili, da svojim strankam moškega spola servirajo tudi vino in tople obroke. Tako je nastal Wiener Kaffee-Restaurant. Kavarna Wiener Kaffeehaus je svoja vrata odprla ženskam šele leta 1856. Ob koncu 19. stoletja je bila Wiener Kaffeehaus podobna današnji: to ni bil zgolj kraj za druženje s prijatelji, ampak tudi za razprave in sklepanje poslov. Wiener Kaffeehaus, ki ima za sabo zelo bogato tradicijo, je danes pravo Meka komunikacije. Razvoj te kavarne lahko spoznamo v obsežnih publikacijah s fotografijami, ki so bile posnete okrog leta 1860.

Na osnovi združevanja dunajskih kavarn, tako tradicionalnih kot inovativnih, so leta 1956 ustanovili Klub dunajskih kavarnarjev. Med glavnimi nalogami tega kluba sodijo zastopanje kluba in njegovih članov v odnosu do medijev in gospodarskih subjektov ter ohranjanje in promoviranje tradicije kulture dunajskih kavarn ali Wiener Kaffeehauskultur.

Klub kavarnarjev ali Wiener Kaffeehausbesitzer se ukvarja zlasti s spodbujanjem kulturnih projektov v kavarnah. Med glavne naloge društva sodijo zastopanje kluba in njegovih članov v odnosih z mediji, javno upravo in gospodarskimi subjekti ter organizacija Plesa dunajskih kavarnarjev.

Od leta 2013 je podjetje Hausbrandt član Kluba dunajskih kavarnarjev in partner Plesa dunajskih kavarnarjev.

www.kaffeesiederball.at